pondelok 29. februára 2016

Pletenka Zdenka Špaldová Ovsená

Ak sa radi hráte s kysnutým cestom, tu je inšpirácia, ako spraviť svojim deťom zdravšiu alternatívu sladkých pleteniek. Nespoliehajte sa každý deň na kupované biele rožky, ale skúste si niekedy upiecť domáce pečivo. Nemajte z toho strach. Ono to vôbec nie je taká veda, ako sa poniektorým zdá. Dúfam, že vás neodradia prvé nepodarky a budete to skúšať aj ďalej. Uvidíte, že to časom pôjde. Myslite na to, že vaše deti si zaslúžia zdravšie pečivo či dobrý domáci koláčik. Začnite viac používať zdravšie múky a sladidlá. Pečte a varte pre deti a spolu s deťmi. Aj ja som dnes experimentovala. Síce mi to nevyšlo podľa predstáv, keďže pri pečení moje pletenky príliš narástli do šírky, takže neboli až také ukážkové, ale deťom chutili a to je hlavné :)


Potrebujeme:
2,5 šálky špaldovej múky, 1 šálka ovsených vločiek, 1 lyžica hnedého cukru, 1/3 kocky droždia, 1-2 šálky vody, ½ šálky oleja, ½ lyžičky soli, mak na posypanie

Postup:
Ovsené vločky dáme do misky a zalejeme raz toľkým množstvom vody. Necháme asi 1 hodinu namočené. Potom vo výkonnom mixéri rozmixujeme a vznikne nám pekné kompaktné ovsené mlieko. Do väčšej misy nasypeme špaldovú múku a pol lyžičky soli, do stredu spravíme jamku a tam vylejeme ovsené mlieko. Doňho prilejeme lyžicu hneedého cukru a rozdrobíme droždie. To necháme asi 15 minút pracovať. Potom prilejeme olej a vymiesime hladké cesto. Ak by sa vám zdalo riedke, pridávajte postupne špaldovú múku. Cesto musí byť dobre vymiesené, tak aby sa pri miešaní odlepovalo od misky. Potom ho necháme aspoň polhodinu kysnúť. Keď zdvojnásobí svoj objem, rozdelíme si ho na niekoľko rovnako veľkých častí a ušúľame veľké šúľance. Tie pospájame ako vrkoče a vzniknú tak pekné pletenky. Keď sú pletenky popletené, necháme ich chvíľu nakysnúť, potrieme olejom a posypeme makom a dáme piecť do vyhriatej rúry na cca 150 stupňov. 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára