Špaldík Majdík je akoby taký
moravský koláč s trošku zdravšími ingredienciami. Namiesto bielej múky použijeme špaldovú, biely cukor nahradíme medom a môžeme sa pustiť do pečenia.
Potrebujeme:
1,5 šálky špaldovej múky, 3 lyžice rozpusteného masla alebo
oleja, trištvrte šálky mlieka, 1/5 kocky droždia, lyžička trstinového cukru,
štipka soli, hrsť ríbezlí, lyžica medu, 1 žĺtok, 250 g
tvarohu
Postup:
Do misky si nasypeme múku a do
stredu spravíme jamku, kde vlejeme vlažné mlieko. Do neho rozdrobíme kúsok droždia
a prisypeme cukor. Necháme maximálne 15 minút pracovať. Potom prilejeme
roztopené vlažné maslo a poriadne vymiesime cesto. Necháme ho vykysnúť a medzitým
si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame s jedným žĺtkom a lyžicou (alebo
dvomi) medu a natrieme na vyvaľkané cesto vo forme. Kúsok cesta si necháme
na ozdobovanie. Ja som mala mrazené domáce ríbezle, avšak môžete použiť aj iné
ovocie, ktoré máte k dispozícii. A zdobíte podľa vlastnej fantázie.
![]() |
aha, ja mám nos! :) |
![]() |
aha, ja mám oko! :) |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára